pühapäev, 10. november 2013

Wag the Dog

Veel üks film siis läbi vaadatud, seekord poliitilisel temaatikal. Enne lugemist mainin ära, et allolev tekst sisaldab endas SPOILEREID ning ei soovita seda lugeda juhul kui film on endal vaatamata ning soovinimekirjas.

Kõigepealt mainin niipalju filmi kohta, et see on üldiselt ehtne näide sellest, miks ma olen (äärmiselt) skeptiline teleka, raadio või isegi üldiselt meedia suhtes - manipulatsioon. See, et filmi žanr kuulub komöödia alla ei tähenda, et see päriselt osaliselt tõde ei ole. Kuidas see ütlus käibki : "Igas naljas on terake tõtt." Või vähemalt midagi sarnast. Ning kui reaalselt hakata mõtlema siis poliitika üks žanritest on ka komöödia - järelikult on kõik õigesti. Samas see on ehtne näide sellest kui lihtne on inimesi ninapidi vedada. Piisab ainult headest ning piisavalt usutavatest valedest, sest lõppkokkuvõttes, kellel on ikka aega, et igat väikest detaili üle kontrollida, kas see vastab ikka tõele.

"What did television do to you?"
"It destroyed the electoral process"


Mitte, et kui massikommunikatsiooni vahendeid ei oleks, siis oleksid poliitikud ausamad aga sellises olukorras me juba oleme. Ka see aeg, millal me puutume näiteks poliitiliste lubadustega või üldiselt poliitikutega "kokku" on ju tegelikult miniskulaarne (saan ainult enda eest rääkida). Enne valimisi hakkab mõistagi see kamm peale, et kes mida lubab ja igast nimesid loobitakse meile ette, kelle hulgast me peaks enda lemmiku välja valima. Tõttöelda peaks... või et mitte liiga asjalikud olla - võiks me kõik terve aeg olla kursis, kuidas poliitikud oma kohustustega hakkama saavad ja vastavalt otsusi tegema mitte nii, et paar kuud enne valimisi ühe kõrvaga valimislubadusi kuulama. Kui paljud need meile ikka meelde täpselt jäävad, laseme teisest kõrvast välja. Valima peaks tegude, mitte sõnade põhjal. Ning oleme ausad, inimesed kuulevad ikka seda, mida nad tegelikult tahavad kuulda. See teeb kommunikatsioonimeediumid veel mõjuvõimekamaks. 


Piisab sellest kui sa ütled inimestele seda, mida nad tahavad kuulda ja voilà. Nagu ka filmi tulemusest näha oli (mis sellest, et mängufilm), hea poliitiku valem on hästi valetamine ja näitlemine. Sest olgem ausad, kui paljud meist päriselt teavad, palju meile valetatakse ning mis nende peas toimub. Kui kindlust tekitab...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar